fallback

Съответства ли на закона решението на ЦИК за регистрацията на ДПС-тата

"Нещата ще финишират в съда, във всички случаи", смята юрист

02.09.2024 | 18:47 Автор: Деси Николова

Казусът с регистрацията на ДПС изправи Централната избирателна комисия (ЦИК) пред безпрецедентна ситуация. А неговото разплитане се оказва не толкова просто.

"Двете страни вероятно сега ще твърдят, че са били първи по време и е трябвало да бъдат регистрирани първи. Самото решение за регистрацията, освен това кой е подал първи документи, следва още и други елементи и реквизити, за да може да бъде направена регистрацията на партията и коалицията, така че първо ще се види чии документи са изрядни и кой е представил пълния комплект в съответствие с изискванията на закона. Накрая нещата ще финишират в съда, във всички случаи", заяви адвокат Петър Славов в студиото на предаването "Директно".

A от Обществения съвет на ЦИК обясниха, че подобна регистрация би създала немалко проблеми.

"Законът за регистрация на политическите партии предвижда подобно нещо, за да се избегне заблуда на избирателите. Имаме казус и с назначаването на втората по важност позиция във веригата - това са Районните избирателни комисии в страната. Там има проблем, защото двете фракции на ДПС предлагат различни имена", поясни Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

И въпреки че от "ДПС- Ново начало" се похвалиха, че са подали документите си първи онлайн още снощи, остава неясно дали това е легитимно.

"Ако е обявено, че регистрацията е от 9:30, как може да се регистрираш по-рано?", пита Цицелков.

"Единствено и само, ако в закона е предвидено да не може по електронен път да се подава заявление, то тогава се прилага особения ред, записан в закона. В Изборния кодекс подобно ограничение не съм видял", заяви юристът Петър Славов.

Регистрацията за вота продължава до 11 септември.

Гледайте целия разговор с юриста Петър Славов и политолога Милен Желев във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Директно
fallback