Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Опит за манипулация на деца ли бе видeото на Диона с енергийния прах?

Д-р Симона Велева, Юлия Георгиева и д-р Мартин Ценов остро осъдиха случилото се

30.08.2024 | 17:45 Редактор: Деси Николова

Министерството на здравеопазването започва проверка, а прокуратурата разпореди на Националната полиция да се заеме със случая с енергийния стимулант под формата на прах, който взриви мрежите. Оказва се, че за малко повече от ден в Съвета за електронни медии (СЕМ) са получени 22 сигнала.

"В тези ситуации, в които имаме онлайн клипове, платформите за видеосподеляне са задължени да не включват съдържание, което може да увреди физическото, нравственото или социалното развитие на децата. Факт е, че не можем да наложим санкции върху самите съдържатели на съдържание. В една трета от европейските държави това вече е променено", коментира д-р Симона Велева от Съвета за електронни медии в студиото на предаването "Директно".

"Не смятам, че самото вещество има огромно значение. Забраната на вещества върви от твърде много години и ние виждаме, че за съжаление това не работи. Хората продължават да употребяват наркотици, те стават все по-трудни за хващане. Това е притеснителното, че веществото няма да бъде забранено, каквото и да е то, а и да е забранено, то ще се разпространява на черния пазар. Това, което ме ядоса, е че видях това видео в TikTok. Ясно е, че TikTok е детска мрежа, а децата са много лесни за манипулация", каза Юлия Георгиева от Центъра за хуманни политики пред Bulgaria ON AIR.

"Няма достатъчно критична изразеност по отношение на този тип поведение, налагането му като норма и толерирането му като норма. Самата общественост, в която живеем, много често неглижира темата за употребата на психоактивни вещества. Правят се репортажи, но те не достигат до младата аудитория и съзнание за последиците. Нездравословният начин на живот ти гарантира нездравословно бъдеще", заяви психологът и терапевт по зависимости д-р Мартин Ценов.

Гледайте целия разговор във видеото.