fallback

Първа жалба в Антидискриминационната комисия срещу ЛГБТ поправките

"Не бяхме включени в обсъждането му", казаха доц. д-р Ана Джумалиева и Гергана Станоева

28.08.2024 | 12:14 Автор: Деси Николова

Първа жалба в Антидискриминационната комисия срещу поправките в Закона за предучилищното и училищното образование и приетите промени. Текстовете въведоха забрана за обсъждане на теми, свързани с различната сексуална ориентация. На този фон младежи обясняват на връстниците си, че свободата на изразяване е изключително човешко право.

"В закона има дадена легална дефиниция за нетрадиционна сексуална ориентация. В Закона за защита от дискриминация обаче има дадена друга дефиниция що е то сексуална ориентация, където казваме, че тя я хетеросексуална, хомосексуална и бисексуална. Не се говори за нетрадиционна сексуална ориентация. За съжаление, нямаше как да се намесим в процеса, когато се приемаше този закон за изменение, по простата причина, че не бяхме попитани", каза председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева в студиото на "Директно".

На този фон младежи обясняват на връстниците си, че свободата на изразяване е изключително човешко право.

"Промените в закона на първо място трябва да имат предварителна оценка на въздействието, за да се види изобщо дали има такъв проблем и дали са необходими корекции. Относно обсъждането ние видяхме, че този закон мина през две четения в рамките на едно заседание и поражда въпроса за широкия дебат и широкото обсъждане. Тук идва и ролята на младите хора, тъй като учениците са една от основните заинтересовани страни, а в случая виждаме, че не е имало допитване до тях. Под една или друга форма се изземват и техните функции", коментира Гергана Станоева от Националния младежки форум пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback