fallback

Кой ще поеме сметките за битовите отпадъци?

"Има три опции", посочи инж. Огнян Атанасов

05.08.2024 | 19:00 Автор: Деси Николова

Държавните структури се дистанцират от реформата в управление на отпадъците. Това е едно от заключенията на редица кметове, които смятат, че има съществен проблем с решаването на задачата за твърдите битови отпадъци.

"Всяка община, ако се погледнат нейните разчети, ще ви направи впечатление, че се събират много по-малко пари от необходимите за извозване и третиране на отпадъците. Това, което е прието със закон в държавата и всички кметове са задължение, независимо на кой град, е да поемат нов подход, който е замърсителят плаща", каза кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов в ефира на "Директно".

Тепърва обаче предстои да се правят анализите и да се реши подходът, по който ще се прави това. 

"Ние сме се събрали от Сдружението на Югозападните общини и правим заедно сметките, за да видим какво ще покажат. Има много компоненти, които трябва да бъдат отчетени и най-вече да бъде избран подходът. Специално за услугата по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране, и за услугата за третиране на битовите съоръжения и инсталации са дадени три опции. Единият вариант е индивидуално определено количество битови отпадъци за имота включително определена вместимост и товароносимост, това са така наречените торбички", разясни инж. Атанасов за Bulgaria ON AIR.

Ако се възприеме вариантът с торбичките, който в България според Атанасов ще бъде неработещ - вие отивате в местното дружество по чистота, закупувате си брой торбички, с което това е вашата такса, която дължите за такса смет и вие изхвърляте тези торбички, докато имате от тях.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback