Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Политолог: Катастрофално е, че отиваме на поредни предсрочни избори

"Нито една от големите партии не пожела да поеме отговорност", заяви Светлин Тачев

05.08.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

След като "Има такъв народ" върнаха празна папка без изпълнен мандат, председателят на Народното събрание Рая Назарян отказа да поеме поста на служебен премиер, видимо единствената възможност остава Димитър Главчев да запази поста си.

"Всичко беше предизвестено. В самата ситуация няма нищо ексклузивно. Повече от ясно беше, че отиваме към нови предсрочни избори. Дори заявките и опитите на ИТН, които имаха още преди да получат мандата, беше ясно, че ще са само в сферата на теорията, а не и на практиката, защото основните политически играчи, главно ГЕРБ и ПП-ДБ заявиха, че не биха подкрепили", коментира политологът Светлин Тачев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи в действията на политиците няма нищо изненадващо и те "пазят резултат". 

"Нито една от големите партии не пожела да поеме отговорност, защото знаеха, че ситуацията е такава, че пътят към предсрочните избори е открит и единствената алтернатива е да пазят резултат, за да не се случи това, което се случи на изборите през юни месец. Партиите не бяха готови да се хвърлят в това да правят правителство с неясно бъдеще, хлабаво, което не беше сигурно колко ще издържи, затова предпочетоха нови предсрочни избори, което за мен е катастрофално", отбеляза Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че в парламента има 39 независими резултати - нещо, което не се е случвало досега.

"Това е еманация на партийната ерозия", подчерта политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.