Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Откъде ще намерим над 1000 души персонал за Националната детска болница?

"В тази болница няма да работят само педиатри", заяви д-р Благомир Здравков

05.08.2024 | 15:11 Редактор: Деси Николова

За да има детска болница, са нужни над 300 лекари и над 454 медицински сестри. И това не е всичко. Ще трябват още поне 260 човека помощен персонал. Изчисленията бяха направени преди ден от служебния здравен министър д-р Галя Кондева.

"Реалистични са тези данни. Ще дам за пример "Пирогов". Структура, която така или иначе трябва денонощно да има възможност за оказване на спешна медицинска помощ по различни специалности, общо взето капацитетът е същият. Да, действително това е адекватният брой обслужващи лица, за да може да се гарантира качеството на медицинското обслужване", коментира изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков студиото на предаването "Директно".

Въпросът, който си задава обществото, както и редица специалисти е - откъде ще се намерят тези хора, които да работят в Националната детска болница.

"Тази бройка не започва от нула, а започваме като имаме предвид приобщаването на структурите, които към момента действат. Останалият брой персонал - в момента и нашата болница, и други структури много пряко се ангажирахме с увеличаване на броя на колегите в различни медицински специалности, не само педиатри. Не, в тази болница няма да работят само педиатри, в нея ще работят и колеги от други специалности. Към момента Министерството има проект за привличане на колеги в 13 дефицитни специалности", уточни д-р Здравков за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.