Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Общините получават 6,2 млрд. лева - за какво ще бъдат използвани?

"Тези средства се явяват основен източник за общините", каза Ангел Джоргов

31.07.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

Бюджетната комисия окончателно гласува промените в капиталовата програма с проектите за общините. Тя е част от бюджета за тази година и повече промени няма как да бъдат правени.

"Това е една прекрасна програма, която се появи в края на миналата година, като към момента тя се явява почти единствен източник на сериозно финансиране, основно на инфраструктурни и не само такива проекти. В края на миналата година приключи предният програмен период на европейско финансиране, новият е започнал, но като цяло проектите, които се финансират по него, са много малко. Планът за възстановяване и устойчивост към момента има доста малко разплатени средства и средствата чрез бюджета се явяват основен източник за общините", коментира кметът на Самоков и председател на Постоянната комисия по стратегическо планиране в НСОРБ Ангел Джоргов в предаването "Директно".

С актуализацията в бюджета, която депутатите приеха на второ четене, сумите, които са одобрени и влизат в списъка за проекти на общините, са 6,2 млрд. лева.

"Тези пари са за строителство. За половината от тях общините са дали проекти за инфраструктурно строителство, пътища, тротоари. Около 1/4 от подадените предложения и вече одобрените са за ВиК структура, а останалата 1/4 отиват за сгради от образователната и спортната инфраструктура", уточни Джоргов за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.