Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Коментар: Трябва да има правителство, но депутатите не искат да управляват

"Ситуацията за съставяне на кабинет е ясна", коментира Атанас Радев

31.07.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Тече времето, в което "Има такъв народ" трябва да кажат ще опитат ли да съставят кабинет. Срещите на партията с други депутати вече са факт, а идеята е да бъде намерена подкрепа. Има или няма правителство, Народното събрание излиза във ваканция от 17 август.

"Ситуацията за съставяне на правителство е по-скоро ясна. Всички от началото на този месец говорим за това, че трябва да има правителство, но очевидно политическите партии не искат да има правителство. Остава въпросът защо политическите партии не искат да управляват и защо разчитаме, че третият мандат ще реши политическата криза", коментира политологът Атанас Радев в ефира на предаването "Директно".

Ролята на президента в политическата обстановка

"Вярно и факт е, че третият мандат е кризисен. Тук има много сериозна роля президентът, когато връчва третия мандат, когато той преценява дали конкретната политическа партия има капацитета да го реализира, той е последователен в тези си действия и намигва към ИТН, които малко или много са пропрезидентски настроени. Знаем, че диалогът между тях не е прекъсвал и имат доста топли отношения, за разлика от другите политически партии, което в някаква степен предполага и изборът на президента да се спре на ИТН", каза Радев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.