Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Институциите и провалът им в борбата срещу домашното насилие

Обществото трябва да е по-критично и нетърпимо към насилие, каза Юлия Андонова

30.07.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Най-малко 12 жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие у нас от началото на годината. Това са само случаите, за които знаем, според експерти броят им може да е дори по-висок.

В последните дни новините за пострадали от домашно насилие са десетки, а вчера в Пазарджик 29-годишна майка на 4 деца бе убита от мъжа, с когото е живяла.

"Ако в страната ни имаше достатъчно програми за подкрепа, ако имаше по-добро законодателство и по-добри механизми за сътрудничество между институциите и по-чувствително, критично и нетърпимо общество, тази смърт можеше да бъде избегната, както и десетките смъртни случаи, които ние продължаваме да броим по медийни публикации. Срамувам се, че за пореден път казвам - ние броим убитите жени в ситуация на домашно насилие, от интимен партньор по медийните публикации", каза Юлия Андонова от фондация "П.У.Л.С." в студиото на предаването "Директно".

Тя отбеляза, че данни на Световната здравна организация, ООН и български проучвания показват, че всяка трета европейка, всяка трета българка е преживяла случай на насилие.

Гледайте целия разговор във видеата.