Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Безопасността е първото и най-важно нещо при инциденти

Следвайте стандартите за първа помощ, апелираха Ясен Сливенски и Андриан Георгиев

26.07.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Една жертва, млада жена се бори за живота си, двама души са в неизвестност - това е равносметката след взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин. Българският червен кръст (БЧК) се включи в подпомагането на населението с одеяла, храна и вода.

"Това са част от задълженията, които ние сме декларирали пред обществото и пред нашата държава. Ние си изпълняваме обещаното, а именно да подпомагаме пострадало население. БЧК е част от единната спасителна система на страната, също така имаме и своята роля в плановете за подготовка и подпомагане на населението след като се случи дадено бедствие. Затова поддържаме бедствен резерв в цяла България. Ние имаме задължението да имаме основни материали, които се предоставят в първите дни - спално бельо, походни кревати, одеяла, чаршафи и други в първите дни на бедствието", каза директорът на дирекция "Мениджмънт на бедствията" в БЧК Ясен Сливенски в ефира на предаването "Директно".

В рамките на два часа след взривовете БЧК вече са имали готовност да раздават неща от първа необходимост на жителите на района.

"В една такава ситуация, в червената зона на инцидента действат специализираните екипи, а оказването на първа помощ става в така наречената зелена зона. Най-важното нещо, което е да се следват подходите на първата помощ. Това не са наши хрумвания, а това са стандарти на големите европейски организации. Идеята е когато следваш този подход, ти си защитен, че си направил нещата по правилния начин. Първото най-важно нещо, когато стане такъв инцидент, е да съблюдаваме нашата собствена безопасност", разясни инструкторът по първа помощ Андриан Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.