Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Юрист: Творим закони, не ги прилагаме правилно, а после ги изменяме

"20 години ни се случва едно и също нещо", отбеляза Иван Брегов

25.07.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

В годишния доклад за върховенството на закона Европейската комисия ни скастри по редица показатели. За поредна година към България има редица едни и същи забележки. Потвърждава се и това, че доверието в съдебната система е много ниско.

"България е първопроходник в няколко посоки. Преди да има годишен доклад на европейско ниво за върховенството на правото, за баланса на разделение на властите, за медийния плурализъм и за законодателния процес, имаше механизъм за сътрудничество и проверка, в който един от ключовите въпроси беше за борбата с корупцията по високите етажи на властта и делата с висок обществен интерес", коментира юристът Иван Брегов в ефира на предаването "Директно".

По негови думи тези критерии са известни на България от 20 години.

"За 20 години ние сме в една и съща хипотеза, в която ние обещаваме, че ще приемем нови законодателни текстове, приемаме ги, не е минал достатъчен времеви ресурс да ги оценим как действат, веднага след това ги изменяме и така вървим в един последователен цикъл", каза Брегов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът отбеляза, че 20 години сме правили четири опита да сменяме антикорупционните закони, без да направим анализ на резултатите.

"20 години ни се случва едно и също нещо. Творим закони, не ги прилагаме достатъчно качествено, не си правим анализ и отново ставаме свидетели на същото", подчерта юристът.

Гледайте целия разговор във видеото.