Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Отново без лимити за болниците: Какво и как ще заплаща НЗОК?

Здравната каса не е открила друг начин да контролира разходите си за болнична помощ, подчерта Надежда Цекулова

25.07.2024 | 18:09 Редактор: Деси Николова

От години здравеопазването е изправено пред редица проблеми, които не може да реши, като един от най-големите е как Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) контролира разходите на болниците.

Преди две седмици Върховният административен съд спря изпълнението на разпоредби от Националния рамков договор (НРД), които определят лимит на дейността на болниците, заплащана от НЗОК. Върховните магистрати приемат, че отменените разпореди на НРД забраняват на НЗОК да заплаща болнична медицинска помощ, когато обемите и стойностите в договорите с районните здравноосигурителни каси са надвишени.

"От една страна това дава възможност всеки пациент свободно да избере, без значение къде живее, какви са регионалните особености на здравната система, която той може да ползва най-близо до местоживеене, да си избере лечебно заведение, което му вдъхва най-голямо доверие. От друга страна обаче това създава проблеми за НЗОК, защото въпреки че повече от десетилетия редица съдебни инстанции отменят усилията на Здравната каса да въвежда лимити на болничната дейност, тя така и до момента не е потърсила и намерила друг по-добре функциониращ начин да контролира разходите си за болнична помощ", коментира здравният журналист Надежда Цекулова в ефира на предаването "Директно".

По нейни думи в България не можем да отговорим на въпроса - какво означава по-добро качество на медицинската услуга?

"В Българската нормативна уредба има изключително много актове, които регулират дейностите в сферата на здравеопазването. В същото време обаче въпросът какво означава качествена медицинска помощ, остава недостатъчно добре регламентиран. Поради тази причина ние нямаме възможност като пациенти да вземем едно достатъчно добре информирано и аргументирано решение коя е най-качествената услуга, да изберем нея и на база това високо качество държавата да реши накъде да насочи публичния ресурс", каза Цекулова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея големият проблем произтича точно от това, че през всички тези години държавата не е създала обективни и работещи механизми, които да регулират къде приоритетно да бъде насочен този ресурс.

Гледайте целия разговор във видеото.