fallback

Има ли нужда от промяна в Кодекса на труда заради жегите?

"По-големият проблем са работещите на открито", каза Милеслава Богданова

24.07.2024 | 16:33 Автор: Деси Николова

Изключително високите температури в последните дни станаха повод част от работодателите да пуснат служителите си да работят от домовете си. Това е практика, която има в редица други държави, като дори в най-горещите обедни часове всичко затваря. На този фон бяха повдигнати и въпроси около това дали има нужда от промяна в Кодекса на труда.

"Смятам, че няма нужда от промяна в Кодекса на труда към момента. Нашето законодателство освен Кодекса на труда, има и много богата допълнителна нормативна база, която урежда въпроси. В тази връзка имаме и Закона за здравословни и безопасни условия на труд и множество наредби свързани с този закон. Там има изрични текстове, които казват, че при екстремни крайности, било то много високи или много ниски температури, трябва да се предприемат мерки, които да гарантират здравето и живота на служителите", коментира адвокатът Милеслава Богданова в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи тези мерки биха могли да бъдат осигуряването на климатик, вода, по-продължителни почивки. 

"За мен по-големият проблем е за тези хора, които трябва да работят на открито. Работата от разстояние, така или иначе има активно приложение след пандемията в страната, за всички онези, които можем да си го позволим. Тогава когато работим на строеж, на открито, хора в превозни средства, за тях е проблемът. Там работата от разстояние не е вариант", отбеляза Богданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея трябва да наблегнем на по-добро прилагане на действащите закони. Гостът подчерта, че българското трудово законодателство е доста защитно към работниците.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback