fallback

Редица проблеми с Националните външни оценявания на учениците

"Никога не е правен сериозен анализ на тези оценявания", каза Ирина Манушева

24.07.2024 | 13:09 Автор: Деси Николова

Редица промени в образованието повдигнаха въпроса дали все пак може да се направи нещо по посока резултатите на учениците. Тази година образователният министър се похвали, че децата имат много добри постижения на матурите. Оказва се, че нещата не са точно така. 

По темата е започната петиция за преразглеждане на НВО в настоящия им вид и задължителното кандидатстване след 7 клас.

"За съжаление, не мога да споделя оптимизма на проф. Цоков. Това че имаме с няколко точки повишаване на средния резултат на изпитите, е толкова лесно обяснимо с това, че времето да първи модул беше увеличено с 25%. То беше 60 минути за 20 задачи, сега стана 75 минути. Освен това всички задачи станаха със затворен отговор", коментира авторът на петицията за преразглеждане на НВО Ирина Манушева в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи основният проблем с външните оценявания датира, откакто те са въведени преди повече от 15 години.

"Никога не е правен сериозен анализ на тези оценявания, а и той е изключително затруднен от факта, че много скоро след въвеждането им, те се превърнаха и в инструмент за кандидатстване за прием в гимназиите. От там нататък нещата доста се размиха и тези оценявания станаха негодни да оценяват системата и да откриват проблеми, какъвто беше техният първоначален замисъл", каза Манушева пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback