Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Топлинните удари могат да засегнат дори малки деца и здрави спортисти

Важно е да бъдем хидратирани, отбеляза проф. д-р Николай Димитров

19.07.2024 | 14:37 Редактор: Деси Николова

"Високите температури са опасни за повечето хора, които не приемат достатъчно вода и могат да бъдат дехидратирани, тъй като със затоплянето на човешкото тяло изпаренията, дишането, потта от кожата ни, ние отделяме и соли, които са жизненоважни за хемодинамиката на сърдечно-съдовата система. Не само хората със сърдечно-съдови заболявания, но и хората с общо-съдови заболявания, било периферни, било мозъчни, също са в потенциален риск", заяви кардиологът проф. д-р Николай Димитров в студиото на предаването "Директно".

Докторът препоръча да се избягва алкохола, а приемът на течности да се увеличи. Посочи и златната мярка - от 50 до 80 мл на килограм тегло за 24 часа, за да може човек да има добра хидратация и да поддържа добра хемодинамика.

"Обезводняването може да доведе и до сгъстяване на кръвта и когато тя се забави, ако има предходни заболявания, може да доведе до остра исхемична болест на сърцето, а също така и до проблеми с бъбреците и централната нервна система", каза проф. Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи не само възрастните и болните могат да пострадат от жегите.

"Топлинните удари могат да засегнат и малки деца, както и напълно здрави спортисти. Ако говорим за хора с исхемична или хипертонична болест на сърцето, те потенциално застрашени", уточни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.