fallback

Доц. Иван Стойнев: 54% нови евродепутати е най-голямото подновяване от 30 години

"Някои от тях имат кардинално разминаващи се визии", подчерта преподавателят по европейско право

16.07.2024 | 20:45 Автор: Деси Николова

Новият Европарламент започва работа. Пред депутатите има огромно количество задачи, които трябва да бъдат решени, както и такива, които бяха оставени и наследени от изтеклия вече мандат.  54% от членовете на Европейския парламент са нови лица.

Най-голямото подновяване от години

"За първи път от много парламентарни избори виждаме едно такова кардинално подновяване. Винаги е имало поне 20-30%, но над 50% за първи път се наблюдава последните 30 години. Това, което видяхме днес и гласуването на Роберта Мецола като председател на Европейския парламент, се вписва в една традиция още от първоначалното му създаване. Обикновено легислатурата му се разделя на две, всяка една от големите политически фракции си поделят мандат по две години и половина", коментира преподавателят по европейско право в Софийския университет доц. Иван Стойнев в студиото на предаването "Директно".

За България е важно какво представителство по посока на политиките ще има, както и какви решения ще бъдат взети.

По думите на доц. Стойнев пред Bulgaria ON AIR обаче става ясно, че проблемът е при формирането на мнозинствата в парламента, като част от парламентарните фракции имат някои кардинално разминаващите се визии.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback