fallback

Политолог: ПП-ДБ не искат да поемат отговорност

"Политическите формации не са готови за нови избори", смята Светлин Тачев

15.07.2024 | 20:00 Автор: Деси Николова

С декларация "Продължаваме промяната-Демократична България" ще поиска седем ключови закона да бъдат гласувани от парламента в следващите три месеца. Това беше и условието, с което влязоха днес при държавния глава Румен Радев и поискаха отлагането на втория мандат. Светкавично Движението за права и свободи реагира и каза, че това е "изнасилване и издевателство на Конституцията".

Бягат ли от отговорност депутатите от ПП-ДБ?

"Предложението е нещо средно между това да не се поеме отговорност за съставяне на правителство и това да не върнат празен мандат. Търсят някакъв трети път за постигане на мнозинства за промяна на закони, назначаване на кадри в различни ведомства и така нататък, но това голямо изискване за отлагане на втория мандат ми се струва абсурдно, просто защото е много голямо. Няма как толкова дълго време президентът да бави конституционната процедура", коментира политологът Светлин Тачев в студиото на предаването "Директно".

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че ако президентът реши да изпълни тази молба на ПП-ДБ, то самият държавен глава ще получи негативи, вероятно от другите политически партии.

Правителството на спасението?

"Ако наистина има желание за подобно нещо, се чудя тогава защо не се търси начин за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание, защото ако ПП-ДБ успеят да обединят толкова народни представители, те имат възможността да направят така нареченото "правителството на спасението" и да го управляват, получавайки от него дивиденти. В тази ситуация, в която се намираме, политическите формации не са готови за нови избори", смята Тачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback