fallback

Мръсният въздух е втората рискова причина за преждевременна смърт дори при деца

"Хората неглижираме този проблем, защото не можем да го усетим", заяви дп-р

15.07.2024 | 15:41 Автор: Деси Николова

България е на 13-о място по замърсяване на въздуха. Това ни подреди на пред последно място в престижна класация, която ни показва за пореден път, че имаме много сериозен проблем.

"Доста стряскаща е тази информация и е голям проблем за цялото ни население. Миналият месец излезе едно проучване във връзка със замърсяването на въздуха и вече го поставят като втора рискова причина за преждевременна смъртност. 8 милиона души са загубили своя живот през 2021 година заради замърсяването на въздуха", каза дерматологът от инициативата "Въздух за здраве" д-р Михаил Михайлов в студиото на "Директно".

Той отбеляза, че дори при децата до 5-годишна възраст, замърсяването на въздуха също се води втора причина за преждевременна смърт.

"Замърсяването на въздуха е един проблем, който доста често хората неглижираме и то поради простата причина, че ние не можем да го усетим или да го пипнем. При артериалната хипертония, когато ни се вдигне кръвното налягане, всеки един от нас има симптоматика и веднага го усеща, докато замърсяването на въздуха е проблем, който обхваща всички хора и не може да бъде измерен толкова лесно, за разлика от останалите заболявания", коментира д-р Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback