Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Киберексперт: В момента има хиляди компютри, които са заразени от хакери

"Има жертви, които губят стотици хиляди левове в резултат на хакерски атаки", каза Владимир Димитров

15.07.2024 | 12:43 Редактор: Деси Николова

Хакерите са удвоили печалбите си от криптовалута само от началото на 2024 година досега. Според данните криптовалута на стойност близо 1,5 милиарда лева е открадната само за шест месеца, спрямо този период на миналата година.

"Голяма част от изчезналите криптовалути, които се крадат от жертви, са резултат на компроментирани компютърни конфигурации. В момента има хиляди компютри, които са заразени, те са част от различни мрежи и се контролират от хакерите, които са ги създали", коментира директорът на дирекция "Киберсигурност" в ГДБОП Владимир Димитров в студиото на предаването "Директно".

Той поясни, че са два основните начини, чрез които се заразяват компютри - или чрез фишинг атаки, при които има закачен файл или чрез инсталирането на пиратски софтуер.

"Потребителите са неинформирани, небрежни, наивни. Голяма част от жертвите, които се явяват при нас, за да докладват някакво киберпрестъпление, използват една и съща парола за различните си профили или не използват антивирусна програма на профила си, или са инсталирали и "кракнали" компютърна игра или софтуер, за да им излезе без пари", разясни Димитров за Bulgaria ON AIR.

По негови думи има жертви, които губят стотици хиляди лева в резултат на хакерски атаки.

Гледайте целия разговор във видеото.