fallback

Трябва да се прави разлика между наказание и превенция за пътни произшествия

"Непредпазливите извършители се делят на две много големи категории", отбеляза доц. Ива Пушкарова

11.07.2024 | 13:02 Автор: Деси Николова

Няколко протеста след тежки катастрофи блокираха София в последните дни. Родители и близки на загинали при катастрофи поискаха бързо правосъдие и максимално тежки присъди за причинители на инциденти.

"Трябва да се прави разлика между целите на наказанието и превенцията. Целите на наказанието се отнасят до конкретно наказание, наложено на конкретен извършител за конкретно престъпление при конкретни условия. Това е работа на съда и там законодателят може да помогне като създаде разнообразни възможности за съда да  диференцира и индивидуализира тези мерки, за да може в най-голяма степен да помогне на един извършител да се поправи", коментира преподавателят в Юридическия факултет към СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Ива Пушкарова в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи трябва да знаем, че непредпазливите извършители се делят на две много големи категории - едни, които са устойчиви правонарушители и биха могли да бъдат спрени от административното законодателство и други, които са инцидентни, които се стряскат често от самия факт на извършеното престъпление и много рядко рецидивират.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback