fallback

Няма достатъчно подготвени парамедици за въздушните ни линейки

"Необходима е актуализация в обучението им", отбеляза Ива Пехливанска

10.07.2024 | 12:46 Автор: Деси Николова

Все повече стават случаите, при които в помощ на пострадали или тежко болни вече се използва въздушната линейка. Вече се изпълняват мисии на HEMS и в планината. Тази седмица започва основен ремонт на хангара на летище в Сливен, където също ще има база.

"За въздушните линейки обучението на парамедиците и на всички медицински екипи е коренно различно от това по земя. Необходима е актуализация в обучението на парамедиците. Неслучайно имаше идея да бъде създадена специалност "Въздушен парамедик", която да подготвя кадри за хеликоптерите", коментира председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска в ефира на предаването "Директно".

По нейни думи в страната няма достатъчно парамедици, които са преминали обучението за въздушни линейки. 

"Към момента те са четирима, което е изключително недостатъчно за осигуряване на всички спешни екипи. Навсякъде, където ще има такива пунктове, е необходимо да бъдат обучени съответните специалисти", подчерта Пехливанска пред Bulgaria ON AIR.

На фона на всичко това се оказва, че в България има проблем с обучението на парамедиците, заради различните стандарти, които различните организации на различни места в страната следват.

"В Спешна помощ проблемите не са нещо по-различно. Навсякъде по света всички работещи в Спешна помощ се обучават поне една година допълнително за работа в спешна медицинска помощ. За съжаление, у нас няма такъв стандарт все още", отбеляза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback