Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Защо фармацевтите излизат на протест?

Димитър Маринов поясни с подробности каква точно е причината

02.07.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Още от утре фармацевтите излизат на протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени от НЗОК лекарства. Първоначалната информация бе, че фармацевтите ще започнат протестите си от четвъртък.

"Ние фармацевтите може да не сме толкова много, но за сметка на това имаме много организации. Различните организации вътре в съсловието решиха по различни начини да протестират. Някои от тях ще започнат да протестират още утре, а други ще протестират под формата на подаване на заявление за прекратяване на дейността със Здравната каса в четвъртък", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов в студиото на предаването "Директно".

Той поясни, че някои от аптеките ще прекратят дейността си по различно време, а фармацевтите ще обясняват каква е причината за протеста, но всички спешни случаи ще бъдат изпълнени.

"В момента всеки един пациент, който ползва лекарства по Здравната каса, знае, че на едно електронно предписание може да има до три продукта. Това остана от времето на хартията, когато пациентите носеха хартиените бланки, там имаше три позиции за предписване. Условието за изпълнение беше рецептата да бъде изпълнена изцяло, наведнъж, само в една аптека", поясни Маринов за Bulgaria ON AIR.

На практика с въвеждането на електронните рецепти, това нещо вече е ненужно и самите фармацевти назад във времето са предлагали в различни работни групи и преговори с касата, това нещо да отпадне. Маринов заяви, че проблемът им не е със самите текстове, които искат да променят това, а с финансирането на лекарствата.

"Проблемът е, че пак от онова време е останало заплащане по 5 лева на рецепта. Тук става въпрос за една огромна група лекарствени продукти, върху които аптеките нямат никаква надбавка", уточни председателят на БФС.

Гледайте целия разговор във видеото.