Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Какво ще се случи с втория мандат, ако ДПС изключи част от депутатите си?

Сложния политически казус решават Иво Инджов, Милен Желев и доц. Христо Орманджиев

03.07.2024 | 21:28 Редактор: Деси Николова

Арената на политическия сблъсък днес стана Народното събрание. Депутатите не одобриха кабинета "Желязков", а на този фон се заговори и за разцепление в ДПС. В телевизионно интервю Рамадан Аталай обясни, че в ДПС решенията се взимали еднолично.

"Не беше ясно, че ще стигнем до такъв развой. След интервюто се видя, че има вече оформени два лагера, има центробежни процеси, но последва гласуване за изключването на Рамадан Аталай, където всички депутати гласуваха "за". Очаквах да има напрежение, очаквах да има хора, които ще се съобразят с препоръката на Ахмед Доган, но не и разцепление в парламентарната група в съотношение 2:1 в полза на Пеевски", коментира политическият анализатор Иво Инджов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи, ако тези депутати, които са гласували против правителството на ГЕРБ, бъдат изключени от парламентарната група, това би било обявяване на война на Доган от страна на Пеевски.

"Изключването на Рамадан Аталай нямаше необходимия превантивен ефект, както се оказа това не изплаши противниците на Делян Пеевски и привържениците на Ахмед Доган. Напротив, това задълбочи разцеплението. Делян Пеевски като съпредседател обаче няма интерес ДПС да спре да бъде на втора позиция в парламента", каза политологът Милен Желев за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че няма да бъдат изключени тези депутати, които се противопоставиха на Пеевски.

Конституционалистът доц. Христо Орманджиев поясни какво би се случило с тези народни представлители.

"Към този момент ДПС продължава да бъде втора по численост парламентарна група. Така е и регистрирана в Народното събрание. Конституционно следва вторият мандат да се връчи на тях. Ако те станат по-малко, и това се регистрира, в Народното събрание възниква един сериозен въпрос по отношение на това към кой момент следва да се преценява числеността на групата", разясни доц. Орманджиев.

Според него би трябвало връчването на мандата да се позове на числеността на групата спрямо изборните резултати.

Гледайте целия разговор във видеата.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Електра
преди 2 дни
Шарлатаните искат да налапат властта пак със шарлатания. Сигнализирай за неуместен коментар