Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Икономист: КПКОНПИ ще трябва да докаже, че не служи за политическа бухалка

Въпросът с Андрей Гюров подлежи на съд в Люксембург, отбеляза Георги Ганев

02.07.2024 | 14:42 Редактор: Деси Николова

Комисията за противодействие на корупцията е уведомила БНБ за съществуващ конфликт на интереси по отношение на подуправителя на банката Андрей Гюров. В прессъобщение на БНБ се посочва, че е "установена несъвместимост" по отношение на Гюров.

"Проблемът на КОНПИ е, че тя трябва да докаже пред българското общество дали наистина служи за изчистване на конфликтите на интереси в България или продължава да служи за икономическа и политическа бухалка", заяви икономистът Георги Ганев в студиото на предаването "Директно".

Той отбеляза, че въпросите с мандат на член на управителния съвет на централна банка на страна членка на Европейския съюз са подсъдни на съда в Люксембург.

България ще иска допълнителен доклад за влизане в Еврозоната. В същото време, според БНБ критерият за инфлацията ще бъде достигнат още в края на тази година.

"Остава само инфлацията като критерий, това се твърди и в конвергентния доклад на Европейската централна банка. Въпреки изказани определени съмнения дали България ще продължи да поддържа ниска инфлация в средносрочен план, общо взето ЕЦБ казва, че България изпълнява всички останали критерии, включително формалните легални критерии за членство, по които досега винаги е имало забележки", коментира Ганев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на икономиста най-ранната дата за влизане на България в Еврозоната е 1 юли 2025 година.

Гледайте целия разговор във видеото.