Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Близо 4600 изгубени гласове на вота през юни - каква е причината?

Този феномен се забеляза още на предишните избори, отбелязаха Цветелина Пенева и Диана Ефтимова

27.06.2024 | 17:52 Редактор: Деси Николова

Малко над 1400 от гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" на предсрочните парламентарни избори на 9 юни от машините са се загубили. Данните са от анализ на Института за развитие на публичната среда. Оказва се, че не само ПП-ДБ са ощетени. "Възраждане" и ГЕРБ имат загуба от по над 800 гласа, а в дъното на тази антикласация е ДПС със 144 загубени гласа.

"Това е нещо, което наблюдавахме и на парламентарните избори миналата година, и отново ставаше въпрос за разминаване от около 4 хиляди гласа. Сега са малко повече, около 4600. Проблемът се дължи на факта, че по време на изборния ден наблюдавахме ситуации, в които машините не разпечатваха изцяло бюлетините или пък изобщо не се разпечатваха такива бюлетини. Имаше и тъй наречените празни бюлетини - такива, на които не се вижда и не е отбелязан вотът на избирателят", заяви Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда в ефира на предаването "Директно". 

Тя отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че това е един от ненаучените уроци за изборната администрация у нас и допълни, че е трябвало от Централната избирателна комисия да се дадат предварителни инструкции как да се действа в такъв случай.

"Всеки глас трябва да бъде отчетен правилно и това е смисълът на изборните правила, за да можем да обясним на гласоподавателите, че като отидат да гласуват, техният глас ще бъде отчетен. Защо тогава да ходи гласоподавателят до урните, като знае, че неговият глас ще бъде загубен. Това е една практика, която започна на предходните парламентарни избори 2023 година. Тогава за първи път се явиха масирано празни и недобре отпечатани бюлетини от машините", посочи Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

Според нея се неглижира темата и не се е направил сериозен анализ какво е довело до това.

Гледайте целия разговор във видеото.