Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Всеки втори лекар е бил жертва на насилие, очакванията към тях са огромни

"Агресия, проявена спрямо медик, е напълно цинично", каза д-р Николай Брънзалов

26.06.2024 | 15:03 Редактор:

Един от всеки четирима е ставал свидетел на агресия срещу лекари. Това са последните данни на "Тренд" по повод насилието над медиците у нас. Делът е по-висок от средния в столицата и по-нисък в селата.

"И в други държави има насилие, едва ли в тези размери и едва ли в тези държави са толкова бавни и мудни съответните действия относно това да се накаже агресивният човек, който и да е бил той. Агресията е част от човешката природа, но тя не е добра. Срещаме я навсякъде, но агресия, проявена спрямо лекар, когато той изпълнява професионалните си задължение, за мен е цинично", заяви заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на предаването "Директно".

Данните показват още, че половината от лекарите в България са били жертва на вербална агресия.

"Много от нашите ценности, с течение на времето, изчезнаха. Няма го този респект към съответните експерти в дадена област. Не говоря само за лекарите, говоря за много други професии, които са буквално девалвирани в годините. В същия момент това общество има едни изключително високи очаквания спрямо системата, а системата се олицетворява в лекарите и специалистите по здравни грижи. Ударът срещу лекаря, е удар срещу системата", категоричен бе д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Българите имат високи очаквания към лекарите - 83% са по-скоро или напълно съгласни с твърдението, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% смятат до някаква степен, че да са длъжни винаги да са на разположение да реагират незабавно, 72% смятат че са длъжни да предоставят незабавни решения на сложни проблеми. Малко по-малък е процентът на очакване, че лекарите трябва да жертват личното си време за грижата на пациентите и очакват да знаят всичко по всички въпроси.

"Искам някой да ми даде пример от това нашето общество, да има такива очаквания към някаква друга професия и дали тази професия всичко ѝ е наредено като система. Ние с годините лекарите свикнахме към нас обществото да има много по-големи очаквания, но когато се сблъска с тези високи очаквания, във всички случаи ще има някаква колизия, която довежда и до агресия", каза д-р Брънзалов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гризел
преди 3 месеца
Ами да не стават лекари,а да продават кафе по будките.Естествено че трябват компетентни,човечни и съвестни лекари,които да спасяват животи. Сигнализирай за неуместен коментар