Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Какво ще се случи с партия "Величие", ако има отцепници в НС?

"Броят на парламентарните групи се определя от правилника на НС", поясни д-р Орлин Колев

25.06.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

И утре продължават консултациите при президента за това как партиите в Народното събрание виждат управлението на страната. Едно е сигурно – политическа стабилност не се вижда на хоризонта.

"На практика президентът изпълни задължението си по Конституция да проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, тоест парламентарните групи. Не бих казал, че президентът е избързал, а е изпълнил духа и буквата на Конституцията. Конституцията не ограничава президента със срок, в който да проведе консултациите", коментира преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи по желание на парламентарните групи, в никакъв случай няма да бъде нарушение на Конституцията, ако се съберат всички при президента, той ги свика и се стигне до един консенсус за бъдещо правителство.

Най-малката политическа партия "Величие" се оказа пред интересна ситуация поради неразбирателство вътре в самата група. Конституционалистът поясни какво би се случило, ако няколко души напуснат парламентарната група на "Величие".

"Броят на парламентарните групи се определя от правилника на съответното Народно събрание. В този смисъл правилника на съответното НС не може да предвижда по-малък брой, отколкото е минималният за влизане в парламента. Тоест няма как да бъде да речем 10. При определени случаи правилниците на отделните парламенти назад допускат парламентарната група да падне под 10 или 12, да речем 7,8, но под този брой нямаме група. В този случай те стават независими депутати", разясни д-р Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.