Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

На прага на лятното засушаване сме - очаквано, количествата валежи намаляват

Засега ситуацията е спокойна, коментираха гл. ас. д-р Димитров и гл. ас. д-р инж. Стоянова

21.06.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

Високите температури отново дадоха повод да говорим за силното засушаване. На този фон обаче в последните седмици на отделни места в страната имаше изключително обилни валежи, като в някои региони дори придружени от силна градушка.

"Преди да говорим за засушавания, трябва първо да разберем, че сушата е относително понятие. Има различни видове суша, като първата е метеорологичната суша, което е липсата на валежи. След това, ако продължи тази промяна във валежите, тогава вече може сушата да стане хидроложка суша и ако продължи още спадането на водите, става вече хидрогеоложка суша, което е на подземните води. Засега в България няма засушаване, защото валежите са си в нормата, даже може и да са малко над нормата, тъй като пролетта валеше доста", коментира хидрологът гл. ас. д-р Йордан Димитров в студиото на предаването "Директно".

"Трябва да имаме предвид, че сме на прага на така нареченото лятно засушаване в хидроложката година. Очаквано количествата валежи намаляват, което води до по-малък оток в реките. През отделните години има различни вариации в отока и в речния режим в страната, но всичко това се обуславя от климата при нас", каза гл. ас. д-р инж. Силвия Стоянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че е нормално в периода на лятното засушаване определени реки да остават без вода.

Гледайте целия разговор във видеото.