fallback

Какви са възможните политически сценарии оттук нататък?

"Малко вероятен изглежда кабинет на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН", заяви Димитър Ганев

20.06.2024 | 18:30 Автор: Деси Николова

Парламентът вече има председател. От ИТН подкрепиха кандидатурата на Рая Назарян. Пренарежда ли всичко това парламента и има ли ново мнозинство?

"Така или иначе председател трябваше да бъде избран в някакъв момент. Най-вероятно това трябваше да бъде Назарян, тъй като тя беше най-близо до мнозинството. Казвам, че трябваше да бъде избран, защото в противен случай не могат да бъдат сглобени парламентарни групи, а ако не могат да бъдат сглобени парламентарни групи, не може да се даде първи мандат. В този смисъл бихме се намирали в конституционна криза", коментира политологът Димитър Ганев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи обикновено изборът на председател е първи индикатор за съществуващо мнозинство, но този път той не вижда шансове за съставяне на правителство сред трите партии, които избраха председателя на Народното събрание.

"Съмнявам се, че ще има промяна в позицията на "Има такъв народ", която беше потвърдена днес след избора на председател, че те биха подкрепили първи мандат на ГЕРБ и би могло да се направи кабинет между ГЕРБ, ДПС и ИТН. Този вариант изглежда малко вероятен на този етап. Освен това Борисов заяви, че ще търси по-широка подкрепа", отбеляза Ганев пред Bulgaria ON AIR.

Политологът отбеляза, че ако следваме ясните и категорични позиции на политическите лидери в последната една седмица, би трябвало задължително да отидем на избори.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback