fallback

Децата с аутизъм имат нужда да бъдат значими, семействата им не са подкрепени

"Непрекъснато расте техният брой", отбеляза Владислава Цолова

18.06.2024 | 19:00 Автор: Деси Николова

Всяка година на 18 юни световната общност отбелязва Деня на достойнство на хората с аутизъм. В България за това основно се сещат много малко хора. Напоследък обаче, все по-често чуваме за деца с аутизъм, които се губят и часове наред родителите им не успяват да ги намерят.

"Човекът е социално животно и има нужда от социални контакти. Има нужда е значим и има нужда от свобода. Дечицата с аутистично разстройство, съдейки по лични си опит като майка на младеж с аутизъм, съдейки по работата с нашите деца, които посещават нашите центрове, всички те имат нужда да бъдат забелязани, да бъдат значими, както всички хора", коментира председателят на сдружението "Аутизъм днес" Владислава Цолова в студиото на предаването "Директно".

Тя отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR, че непрекъснато расте броят на децата с разстройство от аутистичния спектър.

"Тази година те са около 1 на 40. Преди 20 години беше 1 на 10 000. Предизвикателствата, пред които са изправени тези общества, е, че трябва да се осигури подкрепа на тези семейства. Семействата не са подкрепени. Един човек, грижейки се денонощно за едно дете, за което едва ли не е вързан, той има физиологични нужди, има социални нужди, нужда от някакви комуникации и той не може да се справи с това отглеждане без подкрепа", категорична бе Цолова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback