fallback

Болниците в криза: Липса на кадри и финансови предизвикателства

Срещаме ви и с парамедика, учител и музикант в едно - Сава Матеев

18.06.2024 | 15:25 Автор: Деси Николова

Една от най-чувствителните теми в последните години в България е здравеопазването.

"Проблемите са доста наболели в болничната помощ. Има специфични проблеми, които са повече в общинските болници, но те не подминават и областните, и университетските и дори частните болници. Основният е кадровият проблем - недостигът на медицински специалисти и недостигът на лекари. Дори при увеличението на заплатите, което сме постигнали тази година, ние продължаваме да имаме тежки проблеми с недостига на персонал", заяви директорът на болницата в Горна Оряховица д-р Иван Иванов за предаването "Директно".

По негови думи проблемът в здравеопазването е комплексен, но в основата си се базира на финансирането на сектора.

От Горна Оряховица се пренасяме и в Елена, където ви срещаме с Сава Матеев - учител, музикант и парамедик. Всички тези професии упражнява едновременно. Преди осем години той започва работа като учител в основното училище в Батак. Преподава "Музика", но си допълва норматива с "История и цивилизация" и "География". Всяка сутрин той пътува по 80 км, за да стигне навреме за учебните часове. След това се връща в Елена, където работи като парамедик.

"Дейността на парамедика е като цяло да помагаме на хората в тежко, критично състояние, стабилизиране на жизнени показатели. Аз не работя в спешна помощ и ходя, когато ме потърсят близки, познати. То ти идва отвътре, когато помогнеш на човек в беда. Сега като идвах пак, попаднах на ПТП, добре че нямаше пострадали. Но точно както съм аз по пътищата всеки ден, никога не се знае кога мога да бъда полезен", казва Матеев.

Сава казва, че причината да стане парамедик била семейна случка преди години, при която той загубил баща си. Оттогава до днес винаги носи в себе си медицинска чанта с всичко необходимо за оказване на първа медицинска помощ.

"В чантата имам стетоскоп, апарат за кръвно налягане, обезболяващи, превръзки, глюкомер, апарат за хемоглобин, кохери, пинсети, бинтове, абсолютно всичко, което е необходимо за една спешна чанта за да помогнеш на човек в беда", казва Сава.

Споделя, че работата на парамедиците в Еленския балкан е изключително трудна, предвид отдалечените села и предизвикателствата на пресечения терен. Свободно време Сава Матеев няма дори и през уикендите, когато влиза в третото си амплоа - музикален изпълнител. С това си хоби, което вече се превърна в професия, той вече е популярен в цялата страна, а отскоро участия има и зад граница. 

Гледайте целия разговор и репортажа във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback