Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Законодателната програма на парламента - пред България седят редица важни казуси

"В предишното Народно събрание наблюдавахме твърде бързи ", подчерта д-р Тони Димов

14.06.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Законодателната програма на парламента засега изглежда напълно неясна. Не защото депутатите все още не са положили клетва, а защото не е ясно при това разпределение на мандатите как ще бъде намирано мнозинство. Освен това не е и много сигурно дали този парламент ще се поучи от грешките на предишните.

"Ние винаги сме оптимисти, въпреки че няма основания за това. Пред българската държава стоят много важни решения. Те са свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост, с Еврозоната, с Шенген, с икономическото развитие на страната. Което и мнозинство да дойде, трябва да е наясно, че предстоят много важни решения, които вече изостават", заяви д-р Тони Димов от Института за държавата и правото към БАН в студиото на предаването "Директно".

По негови думи бързината е била един от основните проблеми пред нашето законодателство в 49-ото Народно събрание.

"В българския нормотворчески процес има 8 принципа, от които нито един не се спазва, а се спазва деветият - бързината. Аз съм свидетел обаче на това, че някои закони не бяха прибързани. Имаше такива, които бързаха, но имаше и такива, които не бяха прибързани. И все пак целта, която беше поставена - основният пакет законодателни промени, които са свързани най-вече с ПВУ, не беше постигната", коментира д-р Димов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.