fallback

Зинаида Златанова: Няма как да бъде премахната Зелената сделка

"Климатичните промени не питат за политическа принадлежност", каза бившият вицепремиер

14.06.2024 | 13:14 Автор: Деси Николова

София е домакин на Green Transition Forum 4. Форумът тази година е от 26 до 28 юни и е под мотото "Новите глобални перспективи за региона на Централна и Източна Европа". Събитието реализира с медийната подкрепа на Bulgaria ON AIR.

"Климатичните промени не ни питат десни ли сме, леви ли сме, зелени ли сме или червени. Климатичните промени не познават граници и не се интересуват от политическата ни принадлежност. Има голям брой бъдещи еврокомисари, които са именно с бекграунд в околна среда, климат и зелени политики. Вероятно ще има някаква промяна в това как по-добре да се случи, но няма да се отмени Зелената сделка", коментира бившият вицепремиер Зинаида Златанова в студиото на предаването "Директно".

Тя е категорична, че няма как това да се случи, тъй като климатичните промени са нещо, което виждаме с очите си вече и няма как да бъде отменено.

"Когато в началото на 90-те години в екипа по преговори по глава "Околна среда", първото което ни учат е, че околната среда е хоризонтална политика. Тоест няма как да имате мръсна енергетика и чисти храни. Това е нещо, което е много всеобхватно и именно Green Transition затова е толкова успешен, защото той събира всички заедно, в директен разговор от всички сектори, сфери, може да чуе какво ще прави Европейската комисия, какво ще прави българското правителство", разясни Златанова за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback