Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Икономист: ПВУ и без това се бави, важен е бюджетът за следващата година

"Разписването му започва в средата на лятото", отбеляза Адриан Николов

14.06.2024 | 12:45 Редактор: Деси Николова

В деня след вота страната ни взе нов заем. Министерството на финансите оповести, че става въпрос за пласирана емисия от 6-годишни Държавни ценни книжа. На този фон от депутатите в новия парламент се очакват редица действия, свързани с икономиката на страната.

"За щастие, няма нещо особено голямо, което е останало на средата на пътя от предишния парламент. По-скоро говорим за дългосрочните реформи, които бяха започнати от предишния състав на правителството, но бяха прекъснати в очакване на новото политическо ръководство. Тук бих посочил две важни неща - реформата в образованието, която за щастие, с останалия на поста си министър на образованието, се случва до някаква степен. Другата е социалната реформа към пълна оценка на потребностите и преформатиране на социалния модел", коментира икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в студиото на предаването "Директно".

Той подчерта, че е от значение дали в новото правителство ще останат приоритетите, които са поставени от предишното.

"Планът за възстановяване до голяма степен е забавен, това дали ще се случи в следващите няколко месеца не е най-ключовото. Въпросът е по-скоро как ще бъде разписан бюджетът за следващата година, защото той по-скоро седи под въпрос, тъй като бюджетната процедура обикновено започва в средата на лятото", разясни Николов за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.