Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Ръст на случаите на домашно насилие, тормозът сред деца също е по-чест

"Различните форми на насилие, трябва да бъдат разглеждани по различен начин", каза Благородна Макева

07.06.2024 | 16:15 Редактор: Деси Николова

16-годишно момиче бе нападнато от свои връстници в столично училище насред бял ден. Учители наблюдавали побоя, но безучастно. Случаите с насилие над деца стават все повече.

"Различните форми на насилие трябва да бъдат разглеждани по различен начин. Насилието сред децата е нещо много сериозно. Тази форма на тормоз, за съжаление, се среща все по-често. Имаше едно изследване на УНИЦЕФ - България преди няколко години през 2021 и там може да видите за какви сериозни проценти на насилие разпространени и в училища, но и в семейна среда", коментира бившият заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция" Благородна Макева в студиото на предаването "Директно".

На този фон МВР отчита ръст от 85% на случаите на домашно насилие само за година. Според официалните данни става дума за 1614 случая миналата година, спрямо 873 през 2022. Сещаме се тази статистика след изключително тежки случаи само в рамките на няколко дни.

"При случаите на домашно насилие има повишаване на броя на регистрираните случаи, например регистрирани престъпления от общ характер, извършени в условията на домашно насилие, има повишаване на броя издадени заповеди за защита от домашно насилие, в сравнение със същия период през миналата година. Има повишаване и на броя образувани досъдебни производства за престъпления, както и повишаване на сигналите към 112", разясни Макева за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.