Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Коментар: Връзката между родителите и служители в детски градини е скъсана

"Освен контрол, трябва да говорим и за качество", подчерта Яна Алексиева

07.06.2024 | 13:10 Редактор: Деси Николова

Няколко дни след като бе оповестен случай на насилие над деца, в друга детска градина няколко от децата се оказаха натровени. Всъщност нито първото, нито второто се случва за първи път, а за съжаление, по всичко личи, че ще продължи да се повтаря.

"Отвъд контрола трябва да говорим и за качеството, което трябва да бъде гарантирано в детските градини и всеки родител да е спокоен, когато изпраща детето си. Нека не забравяме и работещите в градината, трябва също да могат да разчитат на това качество и подкрепа. Надявам се да говорим за епизодични случаи", заяви изпълнителният директор на Асоциация родители Яна Алексиева в предаването "Директно".

Според нея връзката между родителите и обучаващите институции е скъсана.

"Преди да се стигне до ситуацията със записващи устройства е добре да се погледне как се изгражда едно доверие между детската градина и родителите. Това за нас като организация и всички подобни организации, това е много по-ключовата тема - как всъщност родителят е включен в училищния и детско-градинския живот на едно дете, как е изградено доверието. Защото да стигнеш като родител до варианта да сложиш записващо устройство, значи някъде там комуникацията тотално отсъства", подчерта Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.