Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Траен спад в цените на доматите и на краставиците

"В момента потребителската кошница е по-ниска спрямо миналата година", отбеляза Владимир Иванов

03.06.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Част от храните продължават да поскъпват. Макар и с малко – данните са показателни. Инфлацията у нас вече е такава, каквато си я спомняме скоро, но все пак с малко цените вървят нагоре.

"Много се коментират цените при вариациите на пазара на дребно. В момента имаме траен спад в цените на доматите и на краставиците. Ако спадът е по-малък, той се дължи на неприятното време през май. Донякъде спадна възможността да спаднат повече цените за пресните плодове и зеленчуци. Във всичко, което излиза от сезон, има леко покачване, но при стоките с бързо разваляне винаги се наблюдават подобен тип трендове", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на "Директно".

По негови думи със стабилизирането на климата и по-благоприятната прогноза ще видим по-ниски стойности на цените.

"В момента потребителската кошница е по-ниска спрямо миналата година, в резултат на по-ниските цени на пресните плодове и зеленчуци. 2023 година беше много лоша в климатично отношение, 2024 се опита да наподоби, но за щастие към момента не се наблюдават онези тенденции от миналата година. С оправянето на времето ще видим по-ниски стойности", разясни Иванов за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
не не падат особено краставиците Сигнализирай за неуместен коментар