Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

АКАБ: Премахването на вътрешните изпити за шофьорите е в полза на сивия сектор

"Той е цели 90% от нашия сектор", заяви Красимир Георгиев

31.05.2024 | 19:30 Редактор: Деси Николова

Резки промени за шофьорските курсове. Държавата предлага вътрешните изпити за шофьорска книжка в учебните центрове да отпаднат. За сметка на това облекчение, ще се намали броят на явяванията на теоретичен и практически изпит пред "Автомобилна администрация".

"Практиката показва, че когато се явяват подготвени хора на изпит пред "Автомобилна администрация", то доброто е и за хората, и за обществото. Също практиката показва, че вътрешните изпити са пречка не за редовния бизнес, не за тези, които инвестират с цел да спазват правилата, които са написани в нормативните документи, а премахването на изпита е в полза на сивия сектор, който е около 90% в нашия сектор", заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев в ефира на предаването "Директно".

По негови думи предвижданите промени са необясними.

"Държавата се опитва да ограничи сивия сектор, опитва се да въведе критерии в обучението, които да не могат да не се изпълняват и да бъдат подминавани, но в същото време иска да тушира недоволството на сивия сектор, като му подава някакъв морков", коментира Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.