Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Как се стигна до казуса с позицията ни за резолюцията на ООН за Сребреница?

"В първия момент не повярвах на очите си", каза доц. Спас Сашев

31.05.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Заради опита да бъде подменена позицията на страната ни по повод на резолюцията на ООН за Сребреница, България попадна в световните новини, но в негативен план. Почти 24 часа след избухването на скандала, от правителството обясниха, че това е само една част от комуникацията от България и представителя ни в ООН и не е само това, но е и елемент от "хибридна война".

"Когато видях документа, който беше изтекъл в социалните мрежи, в първия момент не повярвах на очите си. Смятах, че това е хибридна война, атака на Путин, който добре се е възползвал от някоя наша слабост и ни създава проблеми. След това обаче, когато чух обяснение от политическата сила, която крепи служебния премиер Главчев, ми стана ясно, че този документ е напълно истински. Каквито и документи да са го предхождали, той има напълно завършен вид с конкретни оказания какво да бъде поведението на българския представител в ООН, а именно да бъде въздържал се по отношение на това предложение", коментира историкът от БАН доц. Спас Ташев в студиото на предаването "Директно".

Той заяви за Bulgaria ON AIR, че на базата на поведението на тези, които застъпват идеята за "хибридна война", категорично може да се каже, че този документ е истински.

"Първо трябва да се запитаме как се разбра за този инцидент или скандал. Една голяма част от информацията дойде през Сърбия и сръбския президент, който каза, че очаква от България друго поведение и едва ли не 5 минути преди гласуването е бил изненадан, че България е променила позицията си. Това показва, че е някаква съгласувана позиция", смята доц. Ташев.

Гледайте целия разговор във видеото.