Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Бизнесът се надява на постоянно правителство, членство в Шенген и Еврозоната

"Липсваха антиинфлационни политики в последния кабинет", смята Добрин Иванов

30.05.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

Веднага след изборите бизнесът очаква формиране на постоянно правителство, сигурност в политиката и ако може икономиката да работи на малко по-бързи обороти, отколкото сега с временна власт.

"Очакванията са ни за формиране на редовно правителство и политики, които да предвиждат реформи в множество нереформирани сектори, така че да се развие икономиката на България. Основните приоритети, които ние формираме пред една бъдеща власт, са пълноправно членство в Шенген и членство в Еврозоната", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в студиото на предаването "Директно".

Той посочи, че основните критики към редовното правителство са били свързани с липсата на антиинфлационни политики в своите действия.

"Трябва да бъдем реалисти. Още в началото на годината казахме, че с тези темпове на намаляване на инфлацията не е възможно да постигнем инфлационния критерий за членство в Еврозоната, тъй като там се смята средномесечна инфлация за последните 12 месеца. Отчитайки инфлацията от юли 2023 година до края на годината, почти невъзможно беше", подчерта Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.