Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

България над 30 г. има проблем с купения вот, в махалите парите са сериозен стимул

Купуването на гласове обаче намалява, отбеляза Марио Русинов

29.05.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа препоръчва изпращането на мисия за наблюдение на предстоящите избори в България. Според експертите има опасения за купуване на гласове и контролиране на гласоподавателите.

"Купуването на гласове е световен феномен, не сме го измислили ние, но за сметка на това, в България вече над 30 години наблюдаваме системен проблем. Ако мога да цитирам докладите, които Антикорупционният фонд започна да издава през 2021 година, ние започнахме да измерваме кои са секциите в България, които проявяват нетипично поведение, тоест секциите, в които статистиката не може да обясни защо резултатите са такива, каквито са. Благодарение на тези анализи видяхме, че има особено големи проблеми в МИР-овете на Благоевград, Бургас, Пазарджик, Монтана и това ни накара да започнем да изследваме този феномен на място", заяви Марио Русинов от "Обединение за честни избори" в ефира на предаването "Директно".

По негови думи, мисиите за наблюдение в тези избирателни региони са показали, че в махалите с компактно етническо население се вижда сериозен стимул на партиите от една страна и гласоподавателите от друга, да купуват и продават гласове.

"Купеният вот като такъв намалява и то по силата на това, че малцинствата са ангажирани в много висока степен на работна мобилност. Наскоро се запознахме с изследване, което твърдеше, че 60% от етническите малцинства вече са си намерили работа в Западна Европа и всъщност този резервоар през годините намалява", отбеляза Русинов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.