Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Военен експерт: Декларацията на НАТО не променя нищо за България

"Това ограничение пречи на Украйна ефективно да се отбранява", отбеляза Ивайло Иванов

28.05.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа. Всяка страна член може да даде разрешение дарената от нея техника на Украйна да се използва за удари по легитимни цели на територията на Русия.

"За България нищо не се променя. Това, което Парламентарната асамблея гласува е, че има политическа подкрепа, правителствата на страните членки на НАТО, които предоставят въоръжена техника на Украйна, да свалят тези политически ограничения за използването на тази техника срещу военни цели на територията на Русия. Това ограничение пречи на Украйна ефективно да се отбранява и Русия получава едно нечестно предимство, тъй като тя знае до този момент, че нейните сили, намирайки се на руска територия, са защитени", коментира военният експерт от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" Ивайло Иванов в студиото на предаването "Директно".

Той подчерта, че решенията на НАТО не са задължаващи и правителствата на държавите могат да решат да се съобразят с тях, но може и да не приемат новите промени. Държави като Италия и Германия заявиха, че ще запазят тези ограничения.

"Голямата цел в тази ситуация е Съединените американски щати да свалят ограниченията, тъй като те са основен доставчик на въоръжена техника за Украйна, при това такива с голям обсег. Там, доколкото в последните седмици циркулираше публична информация, по-голямата част от администрацията, включително държавният секретар, секретарят по отбраната са "за" сваляне на ограниченията", отбеляза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.