Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Бизнеси без защита: Фирмите подценяват киберсигурността в България

Те не се замислят за устойчивостта на бизнеса си, подчерта Борислав Сестримски

23.05.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

За всяка втора фирма у нас киберсигурността не е първостепенна задача. За съжаление този проблем не излиза за пръв път на преден план в България.

"Всички си дават сметка за това, но не всички го правят в очаквания момент, в който това трябва да се направи. Много от фирмите не се замислят за така наречената устойчивост на бизнеса. Както подсигуряват електричество, работна ръка, материали за фирмата си, така трябва и да подсигуряват устойчива киберсигурност, защото при спиране на процеса, свързан с киберинцидент, те могат да загубят много повече, отколкото когато токът спре", заяви експертът по киберсигурност Борислав Сестримски в ефира на предаването "Директно".

По негови думи рискът и загубите от една кибератака се измерват по това колко ще струва отсъствието на една фирма от пазара.

"Рискът се измерва много лесно - колко време вие може да не работите и да си позволите вашите клиенти да не използват вашите услуги?  Ако вие сте банка, за вас рискът е много голям, ако вие сте електронен магазин или доставяте храна на хората до вкъщи, представете си доставките да спрат за 4-5 часа вечер, когато всички искат да си поръчат", разясни Сестримски за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.