Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Високите доходи в София увеличават броя проекти за саниране на жилища

Нужни са финансови инструменти в помощ на собствениците, каза Минчо Бенов

23.05.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

В София има най-много проекти за финансиране по втория етап по програмата за саниране. Това е програмата, по която се изисква 20% съфинансиране от собствениците. Данните бяха съобщени от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

"Относително по-високите доходи в София позволяват на повече хора и домакинства да покрият своето самоучастие. Друга причина според мен се крие в това, че така наречените "услуги на едно гише", тоест техническата подкрепа за собствениците на жилища беше обезпечена на ниво район, а в страната беше обезпечена на ниво областни информационни центрове и тази помощ не можа да стигне до всички", заяви директорът на "Хабитат България" Минчо Бенов в студиото на предаването "Директно".

Той посочи, че е задължително да има финансови инструменти, които да подпомагат самоучастието на собствениците.

"Ние знаем обективно във всяка една сграда има домакинства, в които хората просто не могат да покрият това самоучастие. Тези финансови инструменти трябва да са в най-добрия случай дългосрочни, безлихвени и да осигуряват участието на всички собственици в процеса", отбеляза Бенов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.