Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Симеонов, БТПП: Бавната администрация спъва наемането на работници, гоним инвеститори

Недостигът на кадри за бизнеса се задълбочава

28.05.2024 | 15:28 Редактор: Деси Николова

И това лято бизнесът изпитва много сериозен недостиг на кадри. Работодателите напомнят, че държавата отдавна трябваше да промени режима, при който дава възможност на граждани на трети страни да работят у нас при облекчени условия.

"Осигуряването на достатъчно квалифицирана и неквалифицирана работна ръка е отдавна в приоритетите на българските работодатели, но за съжаление, от поредицата от служебни правителства в нито едно от правителствата това не беше приоритет и не беше решавано, както се очакваше от бизнеса", коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи България е страна, която трябва да догонва, а не е страна, която е с най-голям интерес за работа в нея.

"Ако ние искаме в целия натиск на липса на работна ръка в Европейския съюз, да намерим своето място, трябва да създадем не само равностойни на другите страни, но и бързи стъпки за осигуряване на работници и издаване на работни визи", категоричен бе Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че поради бавните процедури за набиране на кадри от трети страни, е възможно да изгубим инвеститори, които са били готови да разширят бизнеса си в страната.

"Ние ще прогоним и чуждестранни, не само български инвеститори, които искат да разширяват своите мощности тук. При положение, че 95% от вече присъстващите чуждестранни инвеститори в България имат намерение да разширяват бизнеса си, ние изкуствено ги ограничаваме с недостига на работна ръка и бавните процедури за тяхното набавяне", посочи Симеонов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа