Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Богослов: Изборът на Сливенски митрополит е важен, с Йоаникий си отиде една епоха

Кончината му ни връща към времена преди 30 години, посочи доц. Костадин Нушев

17.05.2024 | 19:01 Редактор: Деси Николова

В неделя ще е епархийският избор за нов митрополит на Сливен след смъртта на митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари. В известна степен се смята, че този избор ще даде знак за това ще протече изборът на патриарх през лятото.

"Този избор е важен, защото от една страна това е една знакова епархия. Самият митрополит Йоаникий беше последният митрополит, който си отиде от този свят и с него сякаш си отиде едно време, една епоха. Ако се замислим, повечето митрополити, които в момента са начело на епархиите в Българската православна църква, са избрани след демократичните промени, докато митрополит Йоаникий, със своето дълголетно служение, сякаш беше един от по-старшите архиереи, които виждаме как след неговата кончина, като че ли се възбудиха едни спорове и разделения", заяви богословът доц. Костадин Нушев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи кончината на митрополит Йоаникий е довела до разединение в Църквата.

"Самият факт, че на 12 март, когато беше решението за касиране и за насрочване на повторен избор, това беше денят преди блажената кончина на българския патриарх. Ако ние си представим хипотетично, че на 12 март беше завършен изборът на сливенски митрополит, сега в момента ние щяхме да бъдем само в този срок за подготовка за партиаршески избор. Но това касиране на избора, това излизане на преден план на две групи протестиращи, които върнаха атмосферата като че ли от 92-ра година от времето на разкола, противопоставяне на две течения или две групи вътре в Църквата, защото това стана видимо. Сякаш земната кончина на митрополит Йоаникий ни връща към едни времена преди 30 години, когато такива напрежения доведоха до едно разединение", каза доц. Нушев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.