Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Синоптиците излизат на протест, заплатите им не са вдигани от две години

Специалисти биват назначени за 1050 лева, посочи Анастасия Кирилова

16.05.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

Синоптиците излизат на протест. Те искат по-високи възнаграждения. Заплатите в сектора не са увеличавани от две години.

"Малко под 1 милион бяха добавени в бюджета за нас, което е смешна сума на фона на продължителното време, в което не са увеличавани възнагражденията. Това ще позволи увеличение с около 5% на заплатите в НИМХ, което е крайно недостатъчно. Абсолютно ясно е, че нашите заплати са крайно неатрактивни и системното недофинансиране през доста дълъг период от време се отразява на института", заяви синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова в предаването "Директно".

Тя поясни, че откакто синоптиците са заявили, че ще протестират на 20 май, държавата не е провеждала разговори с тях.

"Специалистите със средно образование през първите 6 месеца, докато са на временен трудов договор, биват назначавани на 1050 лева, което означава, че те реално получават около 700 лева на месец. Когато са на постоянен договор, получават между 1100 и 1200 лева основна работна заплата. Специалистите с висше образование започват работа с начална заплата около 1500 лева, което също са средства, които са крайно недостатъчни", подчерта Кирилова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че при академичния състав са малко по-високи заплатите - асистентите получават около 1900 лева, а с всяка следваща стъпка в академичните длъжности се увеличават, но основният състав е с ниски възнаграждения.

Гледайте целия разговор във видеото.