Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Съветът на ректорите: 39 млн. лв., които предлага държавата, са крайно недостатъчни

Тези пари ще отидат за крайно недостатъчно увеличение на заплатите на академичния състав, каза проф. Миглена Темелкова

16.05.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Правителството ще даде 39 милиона за увеличение на заплати на университетски преподаватели. Това ще стане със задна от 1 януари 2024. До всичко това се стигна, след като академичната общност каза, че излиза на протест.

"Има организиран протест от КНСБ, а инструментариумът, с който работи Съветът на ректорите, това е заявената страна на ректорите, на 44 университета, че в рамките на академичната автономия, правата които ни дава тя, университетите на 20 май ще затворят врати за своите студенти, като няма да провеждат учебни занятия и няма да обслужват административно студенти и граждани", заяви председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова в студиото на предаването "Директно".

Това е решението, което Съветът на ректорите взе в понеделник. 

"Имаме някакво развитие на ситуацията, утре ни предстои извънредно заседание, така че ще уточним оттук нататък дали продължаваме по плана от понеделник или променяме тази нагласа за протест", поясни проф. Темелкова за Bulgaria ON AIR.

По нейни думи предвидените от държавата 39 милиона лева биха стигнали само за едно крайно недостатъчно увеличение на заплатите на академичния състав.

Гледайте целия разговор във видеото.