Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Журналист: Трудна 2023 г. за България, за партньорите ни е важно да има с кого да говорят

Александър Детев не допуска възможността за предсрочни избори

02.01.2024 | 19:42 Редактор: Деси Николова

В 2023 г. оставихме много ключови събития и процеси, които промениха голяма част от живота, промениха и държавата по някакъв начин. Ще запомним годината с много скандали, протести, кризи, войни и неща, през които въобще не сме очаквали да преминем.

"Трудно е да се прецени каква беше годината за България. От гледна точка на нашите европейски партньори тя е добра за страната, тъй като, колкото и сложно правителство да имаме, те го оценяват високо, това че имаме такова. В неформален разговор със западен дипломат ми споделиха следното: нас не ни интересуват толкова вашите вътрешни конфликти, колкото това да имаме с кого да говорим, с кого да развиваме икономически отношения и да имате парламент. От погледа отвън годината за България беше по-скоро положителна", заяви журналистът Александър Детев в предаването "Директно".

По негови думи множество са причините българите да изпитват недоволство от изминалата година. Въпреки това България се нарежда и застава по-стабилна до чуждестранните си партньори.

"Имаме ключов символен ход, в края на миналата година, а именно демонтирането на Паметника на Съветската армия. Така България се нареди до други държави от бившия Източен блок, които отдавна предприеха този ход, за да могат да дадат своята оценка за историята, своята оценка за щетите, които са им нанесени от съветската армия и от режима на Сталин. България стои по-здраво стъпила сред партньорите си", съобщи Детев в ефира на "Bulgaria ON AIR".

По думите на журналиста тепърва предстои да видим дали кабинетът "Денков-Габриел" ще спази всичките си обещания, преди ротацията, сред които бяха сериозната съдебна реформа и борбата с корупцията.

Детев не допуска възможността за предсрочни избори, но смята, че е възможно да се стигне до нова конфигурация в правителството.

Гледайте целия разговор във видеото.