Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Нагласите на обществото към осиновители и осиновени се променят към добро

Хората имат нужда да знаят своя произход, заявиха адв. Бекирска и Величка Дошева

14.12.2023 | 18:30 Редактор: Деси Николова

С окончателни промени в Семейния кодекс осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. Вече отпада изискването за така наречените "важни обстоятелства" в процедурата при достъпа по данните за биологичните родители.

"Най-малкото и първото нещо е, ще наредят пъзела на своя живот, защото всички ние искаме да знаем откъде сме тръгнали, кои са нашите корени, за да можем да знаем не само за заболяванията, не само за генетичната предразположеност, а затова изобщо кои сме и от къде сме", заяви Величка Дошева от Българска асоциация "Осиновени и осиновители" в предаването "Директно".

Отваря се и ветрилото на хората, които ще могат да искат от съда информация за биологичните родители.

"Досега можеха осиновените и осиновителите. Сега бяха добавени и съпрузите на осиновено лице и децата им. Това разширява обема и когато се обсъждаше в инициативния комитет тази идея, стоеше на мястото най-вече фокусът, когато се говори за починал осиновен", разясни адвокат Йорданка Бекирска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокат Бекирска отбеляза, че е възможно да има злоупотреби с тези нови правила, но не допуска, че това може да стане практика. Тя поясни, че осиновени лица, които разберат кои са биологичните им родители, нямат право да ги наследяват, ако имат материален интерес.

Дошева смята, че нагласите на обществото към осиновяването постепенно се променят.

"През 2004 година със създаването на Българска асоциация "Осиновени и осиновители", асоциацията работи в посока промяна на обществените нагласи и намаляването на стигматизирането на осиновителите и осиновените, а защо не и на биологичните родители, които също немалко са сочени с пръст", каза Дошева.

Гледайте целия разговор във видеото.